2023. Május havi programok

                                                                

Pünkösd hava vagy Kettősök hava - Tavaszutó - Ígéret hava 

 

Május hónap a római katolikus egyházban a Szűz Mária hónapja.

Néri Szent Fülöp (XVI. század) örömmel buzdította a fiatalokat, hogy a májusi virágokból koszorút fonva fejezzék ki szeretetüket a Szűzanya felé, és énekekkel köszöntsék Jézus Édesanyját, és mindannyiunk Égi Édesanyját. Május napjaiban katolikus templomainkban felhangzik a rózsafűzér imádság és lorettoi litánia Szűz Máriát megszólító és dicsőítő szép szavai - Égi Édesanyánkhoz imádkozunk, hogy anyai szeretetével vezessen minket Szent Fiához, Krisztushoz. 

Május hónapunkat a Szűzanya tiszteletére ajánljuk. Imáinkban oltalmáért folyamodunk. Don Bosco életében fontos szerepe volt a Szűzanyának, többször megtapasztalta égi közbenjárását. Imáink zárásaként, ezért fohászkodunk így, "Mária, Keresztények Segítsége, könyörögj érettünk!" A nővérek rendjét is - a Segítő Szűz Mária Leányait - örök hálaadásként ajánlotta.

 

Május 01. Hétfő - Munka ünnepe  

A természet ébredésének és megújuló erejének ünnepe. A májusfát, amelyet dédapáink korában még hajnalfánk vagy jakabfának is neveztek (Szent Jakab apostol után), virággal, színes szalagokkal díszítették fel. A szokás szerint, elsejére virradó hajnalban, titokban állítottak fel a legények a falu eladó lányainak. A májusfa nemcsak a fiatalság ébredező szellemét jelképezte, hanem a tavaszi virágzás és a zsendülés ókorból ránk hagyományozódott örömünnepét is kifejezte. Ahol május elsejére állították, ott május utolsó vasárnapján vagy pünkösdkor bontották le. Kidöntése különböző versenyekkel, tánccal egybekötött mulatozással, a fa körültáncolásával történt. 

 

Május 02.-04. (keddtől - csütörtökig)

Az óvodánkba jelentkező gyerekek beiratkozási időpontja. Részletekről tájékozódni lehet a honlapon. 

 

Május 08. Hétfő - Madarak fák napja 

 

Május 12. Pongrác, 13. Szervác, 14. Bonifác

A három fagyosszent: Pongrác, Szervác, Bonifác. A magyar legendájuk szerint, ruhájukkal szegény betegeket takartak be, s a névünnepükön támadt szokatlan hidegben, ők hárman megfagytak, de akiken segítettek, így megmaradtak. 

 

Május 13. Szombat - Mazzarello Szent Mária ünnepe ( Don Bosco Mazzarello Máriával alapítja meg a Nővérek rendjét)

Óvodánk kiemelt családos ünnepe, így ezen alkalomra sok szeretettel várjuk a családokat!

Az ünnepség 10:30 órai kezdettel, szentmisével kezdődik a Klebelsberg Kultúrkúriában. A mise után a templomkertben finom gulyás ebéddel várunk mindenkit. Erre az ünnepre a Szalézi család összes házából várunk vendégeket. Kérjük, hogy aki teheti, egy tálca süteménnyel, üdítővel járuljon hozzá a vendégváráshoz, melyet aznap reggel vagy előző nap a rendházban lehet leadni. Köszönjük!

Május 16. Kedd 10:00 - 11:00

A szeptemberben iskolába lépő nagycsoportosokkal, ellátogatunk az Ökumenikus Általános Iskolába, hogy egy óra keretében bepillantást kapjanak az iskolai életbe.

 

Május 17. Szerda

Nyílt napot tartunk a kiscsoportos gyerekek szüleinek 8:00 - 11:00 óráig.

Sok szeretettel várjuk a kiscsoportos gyerekek szüleit ezen a délelőttön, hogy néhány órán keresztül, legyetek részesei gyermekeitek óvodai életének!

 

Május 18. Csütörtök - Csoportfényképezés

Az év zárásának közeledtével, mind a négy csoportról Csoportképeket készítünk. Kérünk mindenkit, hogy szép ruhában jöjjenek a gyerekek ezen a napon. 

 

Május 24. Szerda - Mária, Keresztények Segítsége ünnepe

 

Május 25. Csütörtök

Gyereknapot tartunk az óvodában! A délelőtt folyamán játszóház lesz a gyerekeknek az óvoda udvarán. Sok szeretettel várjuk a gyermekeket!

 

Május 28. Pünkösd Vasárnap

 

Május 29. Pünkösd Hétfő

 

Június 08. Csütörtök

Nagycsoportosok - Iskolábamenők búcsúzó ünnepsége 

Délelőtt a csoportban elbúcsúztatjuk az iskolába menő nagycsoportos gyerekeket. Szeretnénk széppé és emlékezetessé tenni ezt a délelőttöt a gyerekek számára, ezért kérjük, hogy minden gyerek szép ruhába jöjjön. 

16:30 órától az iskolába lépő nagycsoportosok a Klebelsberg Kultúrkúria színháztermének színpadán adják elő a búcsúzó ünnepségüket.