2022. június havi programok

 

Június havi program

Szent Iván hava, Nyárelő hó

 

A meteorológusok Nyárelőként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Napisten havának nevezik, eleink a Gödölyetor (Eper) hava elnevezést használták júniusra, a hónap régi katolikus neve pedig Szent I(st)ván hava.

 

A hónap kiemelt ünnepe: Pünkösd 

 

Pünkösd egy változó dátumú ünnep, amely a húsvét utáni 50. napon van. Legkorábban május 10-re, legkésőbb június 13-ra eshet. Az idén június 5-én ünnepeljük Pünkösd vasárnapot, mikor a hívők a Szentlélek eljövetelére, kiáradására emlékeznek. Az evangélium szerint, Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek. Hirtelen hatalmas szél támadt, amely betöltötte az egész házat, ahol összegyűltek, majd lángnyelvek jelentek meg, amelyek szétoszlottak, és leszálltak az összegyűltekre. "És megtelének mindnyájan Szent Lelekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniuk..." Péter a következőképpen szólt az emberekhez: "Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára: és veszitek a Szent Lélek ajándékát..." "Akik azért örömest vevék az Ő beszédét, megkeresztelkedének, és hozzájuk csatlakozék azon a napon mintegy háromezer lélek..." (Ap. Csel. 2. fejezet, Károli Gáspár fordítása)

Pünkösd tehát az egyház születésnapja is. 

 

Ebben a hónapban elbúcsúztatjuk az iskolába készülő nagycsoportosokat, lezárjuk a tanévet, és készülünk a nyárra. A reggeli áhitatokon hálát adunk Istennek ez év örömeiért. Átismételjük az énekeket és verseket, amiket tanultunk az év folyamán. 

Népi megfigyelések: 

  • ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik
  • a júniusi eső koldusbotot nyomhat a gazda kezébe
  • ha a kakukk Szent Iván napja előtt megszólal, úgy olcsó lesz a gabona, ha utána, úgy drága 
  • ha Szent Iván napján esik az eső, úgy mind mogyoró, mind pedig dió kevés lészen, így tehát dió helyett sült almát ehetünk  

 

Június 2 Csütörtök - Nagycsoportosok Búcsúzó ünnepsége

- Délelőtt a csoportban elbúcsúztatjuk a nagycsoportos gyerekeket. Szeretnénk széppé és emlékezetessé tenni ezt a délelőttöt a gyerekek számára, ezért kérjük, hogy minden gyermek szép ruhában jöjjön.  

- 16:00 órától tartjuk a búcsúzó ünnepségünket a nagycsoportos gyerekek számára. 

Szeretettel várjuk a nagycsoportosok szüleit, testvéreket a Klebelsberg Kultúrkúriában!

A nagycsoportos lányoknak: fehér blúzt, fehér rövid zokni és fehér harisnyát, ünnepi cipőt, a fiúknak: sötét hosszú nadrágot, fehér inget, ünnepi cipőt kérünk. 

 

Június 5. Pünkösd vasárnap 

 

Június 6. Pünkösd hétfő - Munkaszüneti nap, az óvod zárva van

 

Június 8. Szerda Medárd napja

Időjárásjósló nap: Ha Medárd napja esőt hoz, negyven napig el nem áll, ha nem esik, negyven napig szárazság lesz.

 

Június 17. Péntek, nevelés nélküli munkanap

Évzáró értekezlet miatt, az óvoda zárva van. Megértéseteket előre is köszönjük!

 

Június 20 - július 15-ig az óvoda összevont csoportokkal működik. 

 

Ebédlemondás!

Kérünk benneteket, hogy amikortól már nem jön gyermeketek Óvodába, az ebédlemondó füzetbe jelezzétek az étkezési számlák lezárása és kiállítása miatt! Különösképpen az iskolába menő gyerekek esetében kérjük a figyelmet! Köszönjük!

 

Nyári szünet:

Az óvoda július 18- augusztus 23-ig zárva van.

Augusztus 24-31 között, összevont csoporttal működik az Óvoda.

Megértéseteket köszönjük!

 

Köszönjük szépen a sok segítséget, amit ebben az évben nyújtottatok számunkra!

A nyárra jó pihenést, szeretetben, sok - sok örömben eltöltött családi együttlétet kívánunk!