2019 november

Szent András hava - Őszutó hó

Novemberben az időjárás téliesre fodul, és Mindenszentek után a természet is nyugovóra tér. Sétáink alkalmával, megfigyeljük a természetben bekövetkezett változásokat. Beszélgetünk arról, hogyan készülnek az állatok a hidegre, a télre. Kitesszük a madáretetőket és készítünk madáreledelt is.

Ebben a hónapban beszélgetünk Szent Mártonról (november 11) és Szent Erzsébetről (november 19.) Az ő életük, a jóságuk, az Isten iránti szeretetük és a másokról való gondoskodásuk, segítőkészségük példa lehet számunkra.

November 01. Péntek - Mindenszentek ünnepe - Munkaszüneti nap

November 1-jén ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikról sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. "Mindenható örök Isten, ki megadtad nekünk, hogy egy napon ünnepelhessük minden szented dicsőségét, arra kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra bőven áraszd reánk irgalmasságodat" - hangzik fel az ünnepi mise könyörgése mindenszentekkor.

November 02. Szombat - Halottak napja - Munkaszüneti nap

Halottak napján elhunyt hozzátatozóinkra emlékezünk. A síroknál gyertyát gyújtanak ezen a napon, mondván: az örök világosság fényeskedjék neki - a gyertya ugyanis Krisztusnak, az örök világosság urának a jelképe.

November 11. Hétfő - Szent márton napja

Szent Márton római katonatiszt volt. Savariaban a mai Szombathelyen született. (316 táján) Márton egyszer lován ülve tartott a város felé, s úton egy félmeztelen koldussal találkozott. Leszállt a lováról, köpenyét kardjával kettéhasította, s az egyik felét a koldusra terítette. Éjszaka álmában Jézust látta a fél köpennyel betakarva, amit a koldusnak adott. Márton ezután keresztelkedett meg, s két év múlva otthagyta a katonaságot.

November 13. Szerda

Nyílt nap a nagycsoportos gyerekek szüleinek 8 órától - 11 óráig

Sok szeretettel várjuk a nagycsoportos gyerekek anyukáját és apukáját ezen a délelőttön, hogy néhány órán keresztül, legyetek részesei gyermeketek óvodai életének!

November 19. kedd - Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született Sárospatakon. II. András leánya volt. Egyszer Erzsébet kötényében ételt vitt a szegényeknek a vár kapujához. Atyja csodálkozott rajta hova siet, s megszólította: - Erzsébet hova mégy, s mit viszel? Erzsébet megijedt, s hirtelen így felelt: - rózsát viszek. Télvíz lévén nem tudta, hogy most nincs a rózsa virágzásának ideje, s odahívta, hogy megnézze, mit visz. S hát, ahogy belenézett a kötényébe, csakugyan rózsákat látott abban.

November 22. Péntek

9:00 órai kezdéssel Bábelőadás a Klebelsberg Kultúrkúriában: A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete. A Vojtina Bábszínház előadása. (Bérlet 2. előadása) Kérjük, akik még nem fizették be a bérlet árát, pótolják az irodában. Ezen a reggelen 8  órakor reggeliznek az ovisok az étkezőben, kérünk Benneteket, hogy időben érkezzenek a gyerekek az óvodába.

November 24. Vasárnap

Közös óvodai Szentmisére várunk Benneteket 9.45-tól az ófalui temlpomba.

November 29. Péntek

Adventi dekoráció készítése, közösen a szülőkkel a csoportokban (de. 1/2 10-11 óra között).

Szeretettel várjuk az ötleteket és a dolgos kezeket. Jelentkezni az óvónéniknél lehet.

December 01. Vasárnap - Advent első vasárnapja

Advent:

Advent (adventus Domini) az Úr eljövetele, a várakozás, a reménykedés ideje, a karácsonyra való készülődés időszaka. Arra emlékezünk , hogy karácsonykor Jézus megszületett, eljött erre a földre. Az adventi idő egyben a várakozás és a bűnbánat ideje is. Régen böjtöltek ilyenkor, ezért néhol kisböjt, adventböjt néven is nevezték. Krisztus várás örömének és a fogadására készülő bűnbánatnak a kettősége adja meg az advent igazi jellegét.

Advent Krisztus-váró hangulatát alapvetően meghatározták a hajnali misék, (rorate, angyali mise, aranyos mise). A hajnali (rorate) miséken különös hangsúlyt kap a megváltó várása és Szűz Mária tisztelet. Ugyancsak adventhez köthetők az ó-antifónáknak nevezett egyházi énekek. Nevük onnét ered, hogy az "Ó!" felkiáltással kezdődnek.

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.

 

Programjaink az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő EGYH-KCP-19-0040 számú pályázatának támogatásával valósulnak meg.

  Kapcsolódó fájlok

  • EGYH-KCP-19-0040