2022. október havi programok

 

 

                        Mindszent hava - Őszhó - Magvető hava - Begyűjtés hava - Mustonos

Ennek a hónapnak is több neve van. Régi magyar (katolikus) neve Mindszent(ek) hava. A meteorológusok Ősz hóként tartják számon a régi székely - Magyar naptár szerint, magvető havának nevezik a XIII. századi nyelvújítók Mustonosra keresztelték. A természet fokozatosan megkezdi téli pihenését. Megjelennek az idegen, a hozzánk költöző madarak, a nálunk élők pedig melegebb vidékre vonulnak. Megindul a lombhullás. Az ősz a nagy munkák - az őszi szántás, a zöldségfélék felszedése, alma-, dió-, szőlőszüret, kukoricatörés, burgonyafelszedés - ideje. Az erdőkben is beérnek a gyümölcsök: a som, a kökény, az erdei szeder, a galagonya és a csipkebogyó. Ekkor érik a gesztenye és a makk is. 

Ebben a hónapban a gyerekekkel a zöldségek és gyümölcsök témaköreivel foglalkozunk. A reggeli áhitatokon a teremtő, gondviselő és a szerető Isten megismerésére törekszünk. 

A testnevelés foglalkozások is elkezdődnek októberben, ezért kérünk benneteket, hogy a szükséges tornafelszerelést hozzátok be kérünk szépen: tornacipőt, zoknit, pólót, és hosszúnadrágot.  

 

Október 2. Vasárnap - Őrangyalok ünnepe

Isten, oltalmazó szeretetéből mindenki mellé teremtett őrangyalt. Nem látjuk őket, de mellettünk állnak, és vigyáznak ránk. 

Október 4. - Kedd - Assisi Szent Ferenc ünnepe

A középkor legnagyobb Szentjének napja. A ferences szerzetesrend megalapítója, aki az alázatosság, a földi javakról való lemondás, a szegénység, az egyszerűség és a szeretet jelképe. Ferencben legendás szeretet élt a természet csodái iránt ő volt az a szent, aki, ha szükségesnek érezte, a madaraknak is prédikált.    

 

Október 5-6. Szerda - Csütörtök   

Terménykiállítás lesz az óvodában október 6-án csütörtökön, melyet Iulian atya délelőtt megáld. 

A magas zöldség és gyümölcs árakra való tekintettel, és a pazarlás elkerülése érdekében, az idei évben terménybábok helyett, a behozott zöldségekből, gyümölcsökből a gyerekekkel közösen csalamádét, gyümölcssalátákat készítünk. Iulian atya az elkészített ételeket fogja megáldani csütörtök délelőtt, amit aztán a gyerekek a csoportokban aznap el is fogyaszthatnak. További részletekről a csoportos óvó nénik írnak majd tájékoztatást.     

Október 8. - Szombat - Magyarok Nagyasszonya ünnepe

Szent István halála előtt Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte népünk számára.  Az országfelajánlás 1038-ban történt, Nagyboldogasszony ünnepén. Mária patrónaként való tisztelete, Szent István felajánlásával kezdődött, e felajánlást Szent László király erősítette meg. Népünk hitében Boldogasszony, az Istent szülő szűz Mária, hazánk örökös Királyné Asszonya.     

Október 12. -  Szerda

Minden kisgyermektől 1 fürt apró szemű szőlőt kérünk a csütörtöki szőlőpréseléshez. 

Október 13. - Csütörtök

Szüreti táncmulatság lesz az udvaron 10 órától, a talp alá való zenét az óvoda magnója szolgáltatja a gyerekeknek. Reggel minden gyermek, a saját csoportjában a szőlő leszemezgetése után, szüreti mulatságba lesznek kirikkantva, és majd a felállított présnél, szőlőpréselésre várjuk a gyermekeket! Népies vagy szép ruhában várjuk a gyermekeket ezen a napon!    

Október 14 . - Péntek

Nevelés nélküli munkanap

Október 15. - Szombat

Munka nap - Óvoda zárva

Ezen a két napon, a Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek szerzetesi intézménye megalapításának 150. évfordulója alkalmából szervezett konferencián vesznek részt az óvoda pedagógusai. 

Október 22. - Szombat

Helga nővér örökfogadalmának napja

Erről részletesebben Helga nővér fog tájékoztató levelet írni a szülőknek.  

Október 23. - Vasárnap

Nemzeti ünnep

Október 25. - Kedd

Nyílt nap a nagycsoportos gyerekek szüleinek 7:30 órától 11 óráig.

Sok szeretettel a nagycsoportos gyerekek édesanyját és édesapját ezen a délelőttön, hogy néhány órán keresztül, legyetek részesei gyermeketek óvodai életének.

Október 29-től - November 6-ig

Őszi szünet lesz az iskolákban. A gyermeklétzámtól függően, összevont csoportokkal működik az óvoda. 

November 1. - Hétfő   

Mindenszentek ünnepe - Munkaszüneti nap